Onbeschofte ober.

29 augustus 2024 - Séné, Frankrijk

Ik schreef het al eerder: de kust van Bretagne bestaat vooral uit baaien en schiereilanden. Even een stukje terugrijden is hier zo minstens drie keer de afstand hemelsbreed.  Gelukkig valt het mee. Na een klein uurtje parkeren we de bus in Carnac. Ons jeugdsentiment stuurde ons terug naar de eerste (tweede?) vakantie samen... Die van o.a Prefailles, de verjaardag van Marjanne, de zwangerschap van Monique.

Maar ook de 130 smaken ijs die ze bij Carnac Plage verkochten (Ketchup ijs! komkommerijs!). Zowaar, de ijstent is er nog steeds.

130 soorten ijs

We weerstaan de verleiding en kiezen voor een Bretonse lunch. Mirjam een crepe, ik de mosselen.

We zitten nog maar net, of we de ober maakt ruzie met ons.  Een ernstig chauvinistische en xenofobe ober. Ging ons vergelijken met onbeschofte engelsen. Nota Bene: we hadden nog niks gezegd dat onze niet-franse afkomst kon verraden.

Wel gedaan blijkbaar. De ober begon nog een paar keer in t engels, maar als we wat terug zeiden, verstond ie het ineens niet meer. Ja, ja. Voor ons was het snel klaar. We zijn rustig opgestaan en zijn weggelopen. Ik heb me wel voorgenomen om voor de volgende keer nog wat passende franse woorden te leren.

En dat allemaal omdat we dachten dat we - na oogcontact met de andere ober - alvast mochten gaan zitten.

Aan de overkant van de straat is er een prima terras met vriendelijke, attente ober. Zo eentje van ik ben gepensioneerd, heb alles al meegemaakt, ik heb hier het overzicht en U bent hier meer dan van harte welkom. Zo kan het gelukkig ook. Anders zou je nog allerlei foute dingen gaan denken over Fransen in het algemeen... Niet doen! De zon scheen, het eten was goed en er bestaan zeker veel aardige obers.

Na Carnac rijden we verder en pikken we nog even de weilanden met Menhirs mee die hier liggen. Dat is een bijzonder gezicht. Alsof Obelix op latere leeftijd veehoeder van kuddes menhirs is geworden, compleet met afrastering rondom de weilanden. Wel rustig om menhirs te hoeden.

Zoals meestal, lukt het ook nu weer om een aardige, dertien in het dozijn CP te vinden. Wel weer eentje met vier bonnetjes uit de terminal voor één transactie. Blijkbaar zit er hier in de regio een softwareboer die lekker uit zijn dak mocht gaan. Vooral niet te weinig info geven aan de klant.

In t avondzonnetjeAvondrood

1. Ron:
    Ha M&F,
    Wat een verhaal van die ober. Sommige Fransen zijn wel zo.
    Maar het is ook weer een belevenis.
    Ik keek nog even op maps waar jullie nu zitten. Wat een interessant gedeelte daar met al dat water.
    Ik ben benieuwd wat je allemaal kan doen. Ik neem haast aan dat er wel wat met boten gedaan wordt.
    We lezen het morgen wel weer.
    Op naar morgen.
    Lieve groet, Ron
  2. Beatrice:
    30 augustus 2024
    Hospitality is in Polen is ook niet overal optimaal!
  3. Jan en Hanneke:
    30 augustus 2024
    Tjoh, ga je lekker op vakantie krijg je zo’n ober aan je tafel.
    Wij waren dan ook direct weggegaan!
    Lieve groet H&J
  4. Monique:
    Enfoiré: idioot!
    Bordel de merde: teringzooi, GVD.
    Quelle connerie: wat een stom gedoe, wat een onzin.
    Dégage of Casse-toi: donder op.
    Ta gueule: kop dich.
    Rien à foutre: kan me niks schelen.

Niet doen, erboven gestaan. Le mieux!
  5. Freerk:
    31 augustus 2024
    Monique, dat is toch geen taal voor zo'n keurig meisje 🤣🤣