Vestingstadje
18 april 2026 - Saint-Clément-des-Baleines, Frankrijk
We keren weer terug op het vasteland en rijden door de moerassen met zoutwinning naar het noorden. Algauw duikt midden in deze kale omgeving een compleet vestingstandje op, ergens in de 17 eeuw aangelegd op aangeven van kardinaal de Richelieu. Je weet wel de vijand van de drie musketiers. Ook in deze omgeving waren er blijkbaar voldoende vijanden en besloot de kardinaal een stadje dat vooral bestond van de zouthandel, een ommuring te geven en er zo een vesting van te bouwen. De soldaten hebben zich vast heel erg verveeld want de vesting midden in de moerassen is nooit bestormd geweest.
Wij vervelen ons niet. In Brouage zijn zelfs twee adventure labs, oftewel speurtochten die we beide tegelijkertijd afwerken. Zo hebben we een leuke en leerzame wandeling langs de wallen, het kruithuis en wat je verder zoal kunt vinden in een vestingstadje. Denk Naarden en je hebt een beetje een beeld.
In La Rochelle moeten nog wat herinneringen van een vorige vakantie liggen, maar we stoppen niet voor een wandeling en met de camper dwars door het centrum lukt ook niet lekker. Het is er hartstikke druk. We rijden snel door naar het volgende eiland, het Île de Ré. Ook hier zijn we niet voor het eerst. Het is eiland met sterk vakantie gevoel. Veel fietsers, kleine dorpjes en heel veel familiecampings. Het aantal CPs is beperkt, We vinden er eentje aan het noord westelijke deel van het eiland. Tot morgen!

Klinkt als dat het een leuk dagje naar een leuke omgeving is geweest.
Voor vandaag weer een mooie dag gewenst.
Groet van ons.