Wat een kermis!

4 september 2023 - Berching, Duitsland

Gisteren, bij het eten stond ons bier op een bierviltje. "Weissbierbrauer Kuchlbauer" Niks bijzonders, zou je zeggen. Maar op de achterkant stond een bizar kunstwerk getekend. De Kuchlbauer Turm, "Ein hundertwasser  Architekturprojekt".  De enthousiaste volger van onze blog heeft het misschien al door: Wij zijn liefhebber van Friedensreich Hundertwasser. Alleen die naam al. Deze kunstenaar, schilder en architect stond vooral bekend om de door hem ontworpen, kleurrijke gebouwen gebaseerd op een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze.

En nu dan komen wij zo maar opeens een 100wasser ontwerp tegen op een bierviltje !?!?  De plaats kan nooit ver zijn, want we drinken lokaal bier. En jawel, veertig kilometer verderop, ongeveer op de geplande route, ligt het plaatsje Abensberg. De navigatie wordt ingesteld en na het ontbijt rijden we er naartoe.

Zoals altijd moeten we eerst even zien dat we de camper ergens kunnen parkeren. Abensberg is een klein stadje, dus dat lukt meestal vrij vlot. Alleen dit keer: overal staan auto's geparkeerd en overal wandelen mensen. Een opvallend groot aantal wandelaars draagt lederhosen en/of een dirndljurk. Dat zal toch niet alleen vanwege die toren van 100wasser zijn, zo vragen wij ons af. Nee, dat klopt. We vallen middenin "Gillamoos" een of ander lokaal feestgebeuren. Dat bestaat vooral uit een grote kermis met veel Beiers eet en drink gelegenheden.

Gillamoos

Dit alles op een groot terrein aan de rand van het stadje. Daarnaast is een grote oppervlakte aan weiland ingericht als parkeerplaats. Plaats genoeg, ook voor ons!

We lopen wat verwonderd om ons heen kijkend over het feestterrein terug naar het stadje en de brouwerij. De Toren mag er wezen: weer een bizar ontwerp van de kunstenaar.

Kuchlbauer Turm

We nemen een lekkere "Weizen" van de brouwerij met Bratwurst, Sauerkraut en een Brezl.

Terug naar de geplande route komen we terecht in Berching, weer zo'n mooi duits middeleeuws stadje. De CP is vrij nieuw. Simpel, goed verzorgd, leuk aangelegd. De zon schijnt warm en lekker als we aankomen. Binnen vijf minuten zitten we buiten naast onze camper met een boek en een sapje.

Camperplaats

Genieten!

Na het eten lopen we nog even naar het centrum. Dat is vlakbij. Daar drinken we op een terras koffie met een schnapps erbij. Heerlijk! Dat wordt weer lekker slapen vannacht.

1. Jan en Beatrice van der Tuin:
    4 september 2023
    Ja weer bizarre toren, wel apart die bierfeesten, dat kennen wij niet zo. Fijn dat het zo lekker weer is. Komt nog meer mooi weer aan!
  2. Ron:
    4 september 2023
    Ha,
    Gezellig die kermis. Ziet er leuk en gezellig uit.
    Hadden ze er ook nog automaten met horloges?
    Ron xxx
  3. Simonette:
    6 september 2023
    Ik vind het prachtig die toren van Hundertwasser! Kon je er ook in, of was het geen museum?
  4. Freerk:
    6 september 2023
    Entree was een tientje pp. Hebben we niet gedaan. Vonden we teveel voor een soort uitkijktoren met wenteltrap. Zoveel extra moois was er niet van binnen.